Zatrzymajmy smaki przeszłości

Produkt tradycyjny  związany z danym regionem, to  dzisiaj bardzo popularny  środek do promocji danego regionu.

Nasze Stowarzyszenie zainicjowało działania, związane z pomocą osobom z  terenu naszego LGD , zainteresowanym   wpisaniem na listę produktów tradycyjnych  potraw z Krainy Sanu, których oryginalność i wyjątkowość niewątpliwie związana jest z tradycyjną metodą ich wyrobu.   Wiele  produktów lokalnych wytwarzanych na terenie LGD metodami tradycyjnymi, znane   są tylko na wąskim rynku lokalnym, a czasem nawet tylko wśród najbliższej rodziny.

Był to jeden z powodów dla których zostały  zorganizowane spotkania  z   tymi osobami , które chcą nie tylko promować własny  produkt   ale także wpisać  go na listę produktów tradycyjnych.

Spotkania – konsultacje  ,które odbyły się w dniach 17 i 25 listopada 2011 r. w Biurze Stowarzyszenia „Kraina Sanu” – LGD , poprowadzone przez Panią Dorotę JamrożyPracownika Departamentu Rolnictwa i Gospodarki Wodnej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.   Na pierwszym spotkaniu oprócz wykładu Pani D. Jamroży dot. promocji potraw , uczestniczki zapoznały się z zasadami  sporządzenia wniosków o wpisanie na listę produktów tradycyjnych wybranych potraw.  Drugie spotkanie przybliżyło smaki przeszłości. Wszystkie Panie  zainteresowane wpisaniem swojego własnego produktu przygotowały gotowe dania do degustacji.

Tym sposobem 27 produktów lokalnych   znalazło się na naszym stole.   Znane przysłowie „ apetyt rośnie w miarę jedzenia”  znakomicie oddawało  nastroje wszystkich obecnych na spotkaniu, którzy delektowali się pysznymi smakami  przeszłości, a były to :

  •  Szyszka Weselna, Korowal Weselny, Chleb Pszenno – Razowy z Piecowska  – Zespołu Śpiewaczo- Obrzędowego „Leszczynka”
  •  Kasza Jaglana zapiekana z marchwią lub suszonymi śliwkami na słodko, Pęcak  z suszonymi jabłkami, gruszkami śliwkami,  Gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami  –  Koła Gospodyń Wiejskich z Grodziska Dolnego
  • Syrnik z krupami, Wilijnik, Gościnnik  i Szyszki Piwne – Pani Bronisławy Bajor z Pigan
  • Kołtuny , Pieróg z kaszy gryczanej Dąbrowicki  – Pani Leokadii Beńko z Dąbrowicy
  • Chleb Pszenny Dąbrowicki  – Pani Joanny Staroń z Dąbrowicy
  • Sernik Dąbrowicki – Pani Moniki Goch z Dąbrowicy
  • Barszcz czysty biały wielkanocny, Pieróg z kaszy gryczanej okrągły – Pani Marii Drapały z Sieniawy
  • Chleb leżachowski, Kapuśniaczki leżachowskie i Rurki z nadzieniem różanym –  Pani Danuty Krupka, Koło Gospodyń Wiejskich  z Leżachowa
  • Pierożki leżachowskie  pieczone z kaszą gryczaną i serem -Pani Lidii Mróz, Koło Gospodyń Wiejskich z Leżachowa
  • Leżachowska Kaczka pieczona z jabłkami –  Pani Alicji Wawryszko, Koło Gospodyń Wiejskich z Leżachowa
  • Miód rzepakowy, miód z propolisem – Gospodarstwa Rolno- Pasiecznego J.N.Leban z Morawska
  • Jagodzianki , Zupa Dziadowska, Zupa z jagód, Krupnik staropolski, Napitek miodowo-korzenny, jajokoniak trunek jajeczny – Pani Elżbiety Starzak z Cieplic

Wpis produktu lokalnego na listę produktów tradycyjnych  to doskonały sposób na jego promocję,  zwiększenie jego rozpoznawalności i utożsamianie z danym regionem.

Zachęcamy wszystkie  osoby zajmujące się wyrobem tradycyjnych potraw a zainteresowane wpisaniem ich na listę produktów tradycyjnych do  wizyty w Biurze Stowarzyszenia w Tryńczy. Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania, jak również udzielimy pomocy przy sporządzeniu takich wniosków.